اصول طراحی فضای سبز و محوطه سازی

اصول کلی و ضوابط طراحی معماری فرودگاه (بخش ۳)

در این مقاله به بررسی اصول کلی و ضوابط طراحی معماری فرودگاه خواهیم پرداخت. در صورتی که بخش اول و دوم این مقاله را مطالعه نکرده اید از طریق لینک زیر وارد شوید. بیشتر بخوانید: اصول کلی و ضوابط طراحی معماری فرودگاه (بخش ۱) اصول کلی و ضوابط طراحی معماری فرودگاه (بخش 2)...

اصول کلی و ضوابط طراحی معماری فرودگاه (بخش ۲)

در این مقاله به بررسی اصول کلی و ضوابط طراحی معماری فرودگاه خواهیم پرداخت. در صورتی که بخش اول این مقاله را مطالعه نکرده اید از طریق لینک زیر وارد شوید. اصول کلی و ضوابط طراحی معماری فرودگاه (بخش 1) سيستم هاي ناوبري فرودگاهها ILS چيست سابقهً پيدايش روشهاي مختلف جهت...

اصول کلی و ضوابط طراحی معماری فرودگاه (بخش ۱)

در این مقاله به بررسی اصول کلی و ضوابط طراحی معماری فرودگاه خواهیم پرداخت. فرودگاه محلي است که براي نشست و برخاست هواپيماها تعيين شده است. در حاليکه فرودگاه هاي کوچک که معمولا با نام هائي ازقبيل aerodrome, airfield ياlanding strip ناميده ميشوند- ممکن است از باندهاي...

اصول طراحی معماری پذیرایی به روش پلان باز

   آیا به دنبال ایده های اتاق نشیمن با طراحی معماری پلان باز هستید؟ زندگی در خانه ای با طرح پلان باز به آرامی به بخشی از زندگی روزمره ما تبدیل شده است ، از یک دفتر خانه در داخل یک اتاق نشیمن گرفته تا یک آشپزخانه. این فضاها باید به خوبی طراحی شده و بتوانند از...

بسته به نوع طراحی، فضاهای باز خانه یا مجموعه مسکونی بخش مکمل خانه را تشکیل میدهد. می توان خانه را در گوشه ای از سایت در نظر گرفت. آپارتمانهای مجتمع های بزرگ معمولا بالاتر از مناظر قرار میگیرند و محوطه اطراف بیشتر نقش منظره را برای خانه ایفا میکند تا این که فضای مکمل خانه محسوب شود.در این مقاله به بررسی اصول طراحی فضای سبز و محوطه سازی می پردازیم.

جهت سفارش طراحی محوطه و روف گاردن توسط مهندسین خلاق و با تجربه با ما تماس بگیرید.

طراحی محوطه سازی باغ چینی و ژاپنی

به لحاظ تاریخی، شیوه های زیادی برای برخورد با مناظر بیرونی وجود دارد. در طراحی باغ های چینی فضاهای بیرونی فضاهای بسیار بزرگی بودند که بیشتر ساعات زندگی در آنها می گذشت. در آنها ساختمانهای مجزا در محوطه ای طبیعی به صورت پراکنده، و به ندرت با دیوار محصور قرار داشتند و اجزای باغ شامل سنگفرشها، درختان، ساختمانها و آب فضای بیرونی را شکل میداد. ژاپنی ها باغ را محوطه ای میدانستند که در مجاورت خانه ها بود و از نقاط خاصی در داخل خانه میشد به آن نگاه کرد. ژاپنی ها بیشتر دوست داشتنند باغ ها را تماشا کنند تا این که در آنها زندگی کنند. فقط باغ های بزرگ مخصوص گردش و تفریح از این امر مستثنا بودند که در آنها قدم میزدند.

نمونه ای از طراحی فضای سبز و محوطه

نمونه ای از طراحی فضای سبز و محوطه

امروزه در طراحیهای جدید، بسیار بیشتر از گذشته، فضاهای خارجی بخشی از خانه ها محسوب می شوند. علت را میتوان در دسترسی به قطعات بزرگ شیشه و استفاده از پنجره های متحرک و ضد آب درون دیوار دانست. این مسئله برای معمار بسیار مهم است که باغ را بخشی از طرح نهایی بداند. اگر هنگام اتمام ساخت خانه، بودجه ای برای ساخت فضای بیرونی بزرگ و وسیع اطراف خانه نمانده باشد، که معمولا نمیماند، معمار میتواند نقشه ای طراحی و آن را به کارفرما پیشنهاد کند تا بعدها اجرا شود.
اگر معمار از خواص و مشخصات گیاهان و مصالحی که بخشی از طراحی مناظر خارجی هستند، اطلاعی نداشته باشد بهتر است که با معمار یا طراح متخصص مناظر خارجی همکاری کند. باید از واگذاری چنین بخش مهمی از طراحی به الطاف ماموران فضای سبز منطقه خودداری کرد. البته اگر سازمان فضای سبز منطقه، طراحان شایسته و دلسوزی در استخدام داشته باشد، میتوان در این مورد استثنا قایل شد. خانه ای را در نظر بگیرید که با دقت و به زیبایی طراحی شده است، مناظر خارجی باید به این زیبایی بیفزایند. گیاهان و درختاناطراف خانه معمولا باعث میشوند که عیوب طراحی نامناسب پوشانده شود.

بیشتر بخوانید:

اصول کلی و روند طراحی معماری

سازماندهی باغ

فرض کنید که ازطریق بصری یا از طریق دیوارها و درهای لغزنده به باغ دسترسی دارید. راه های بسیاری برای ساماندهی هماهنگ فضاهای بیرونی با فضاهای داخلی وجود دارد که میتواند فضاهای داخلی را تا باغ و محدوده بیرونی بگستراند. علاوه بر عوامل الحاقی عملکردی و بصری، از قبیل سایبانها، ایوانها و دیوارها، که فضای خانه و فضای خارجی را به یکدیگر مربوط میکنند، میتوان با استفاده از مصالح موجود در فضاهای بیرونی، این دو فضا را با یکدیگر مرتبط کرد.

نمونه ای از طراحی فضای سبز و محوطه

نمونه ای از طراحی فضای سبز و محوطه

فضاهای محصور

با محصور کردن باغ در بین دیوارها یا اتاقهای خانه(مانند ایجاد حیاط خلوت)میتوان اتاقهایی با ویژگیهای فضاهای بیرونی برای زندگی تدارک دید. فضاهای بیرونی محصور، از قبیل ایوانها و بالکنها، از لحاظ بصری قسمتی از فضاهای داخلی خانه هستند. محصور کردن این فضاها با شیشه یا دیوارهای متحرک باعث ایجاد ارتباطی بصری بین خانه و باغ میشود. میتوان با گذاشتن چیزهایی از قییل گلدان، آب و مجسمه موجوداتی که در فضای خارج هستند در این فضاها، بر اهمیت و زیبایی این فضاها تاکید کرد.

حصارها

حصارها ساختارهایی مسطح است که میتوان آنها را به اشکال زیبا درآورد یا به همان شکل اولیه باقی گذاشت، ولی به هر شکلی که باشند در حکم مانع عمل میکنند. از آن جا که این خصوصیت به طور طبیعی به دیوارهای خانه مربوط میشود، بنابراین میتوان با این حصارها دیوارهای خانه را از نظر بصری شکل داد تا مناظر زیبایی ایجاد کنند. همچنین میتوان مثل پردهای در پشت فواره یا مجسمه قرارشان داد و عاملی برای تمرکز بهتر بر این مناظر بیرونی ایجاد کرد.
سطوح گود و سطوح برجسته. میتوان با بالا بردن یا پایین آوردن سطوح پیرامون خانه، حس فضای درونی خانه را تغییر داد. برای مثال، وجود باغی در کنار خانه، که سطح آن پایینتر از سطح خانه باشد، باعث میشود که حس عظمت و بزرگی در درون خانه ایجاد شود. این مسئله همچنین باعث میشود که باغی کوچک بزرگتر به نظر برسد؛ زیرا وقتی باغ و خانه با یکدیگر هم تراز باشند، بیننده ای از اتاقهای همکف قسمتهایی از باغ را نمیبیند. وجود باغی بالاتر از سطح همکف خانه باعث میشود که دید افراد درون خانه محدود شود و باغ نیز کوچکتر از اندازه واقعی به نظر برسد، هرچند که قسمتهای مرتفع باغی کوچک ممکن است خاطره ساز باشد و همین باغ از چشم اندازی دورتر منظره منحصر به فردی به نظر برسد.

نمونه ای از طراحی فضای سبز و محوطه

نمونه ای از طراحی فضای سبز و محوطه

 طراحی محوطه سازی باغ میوه

وجود درختان زیاد در باغ ممکن است به فضای خانه حس بزرگی و وسعت القا کند. میتوان اندازه این درختان را، با هرس کردن و دادن شکل ها و حجم های خاص، تنظیم کرد. معمار میتواند از این عناصر، که از لحاظ بصری دارای اهمیت زیادی هستند، در طراحی خود استفاده کند. میتوان منظم یا بدون هیچ قاعده ای درختانی در باغ کاشت. در نقاطی که باغ و خانه هماهنگ اند دسته بندی و کاشت انواع درختان در فضای بیرونی نیز یکی از مراحل طراحی خانه خواهد بود.

 طراحی محوطه سازی بالکن، سکو، گذرگاه

مصالح گیاهی، از قبیل پوششهای خاک و گل یا چمن، عموما در مقابل استفاده مکرر( مثلا راه رفتن یا گذاشتن میز و صندلی)دوامی ندارند. برای پوشش سطح در این موارد طیف گستردهای از مصالح وجود دارد. در انتخاب مصالح این نوع سطوح باید به این مسئله توجه داشت که این مصالح با مصالحی که در پوشش فضاهای داخلی مورد استفاده قرار گرفته اند، متناسب باشد. استفاده از مصالح مشترک برای فضای داخلی و خارجی- مثلا استفاده از سنگ در هر دو فضا- باعث میشود که تفاوت این دو فضا محو و کمرنگ و محدوده این دو فضا در یکدیگر ادغام شود. تفاوت مصالح این دو فضای مختلف- مثلا فرش برای فضای داخلی و نوارهای چوبی برای حیاط خلوت- باعث میشود که این دو فضا از لحاظ بصری تفاوت های زیادی با یکدیگر داشته باشند. مسیرهایی که باعث گسترش فضای داخلی در امتداد یک خط بصری میشوند، میتوانند به این فضاها جهت داده یا آنها را بر فضای خاصی متمرکز کنند.

نمونه ای از طراحی فضای سبز و محوطه

نمونه ای از طراحی فضای سبز و محوطه

آب در طراحی محوطه سازی

آب یکی از مهمترین عناصری است برای بسط و گسترش فضاهای داخلی به کار میرود. میتوان به گونه ای برنامه ریزی که بخشی از آب فضای بیرونی در فضای داخلی خانه نیز جاری باشد. آب ساکن و آب جاری را میتوان برای تولید صداهای آرامش بخش در خانه به کار برد. آب در فضای داخلی خانه میتواند به چرخش بصری در کنجها کمک کند و فرورفتگی های پنهان موجود در جداره ها را آشکار کند یا این که خیلی ساده به استخری برای تفریح ساکنان خانه بدل شود. آب اصلی ترین عنصر در طراحی حوض ها، برکه ها، نهرهای آب، باتلاق ها و فواره ها و مهمترین عامل برای جذب پرندگان و سایر حیوانات دنیای وحش به این مناطق است.
کوچه ها. فضاهای خارجی محصوری را که بسیار باریک و طولانی هستند میتوان کوچه نامید و با معابر سنتی (کوچه باغها) یکسان دانست. با این فضاها نیز میتوان فضاهای داخلی خانه را گستراند. اگر دیوارهای کوچه ای کج باشد یا سطوح آن با هم اختلاف داشته باشد، پرسپکتیوهای مختلفی تولید میکند که تاثیرات بصری زیادی بر ساکنان خانه میگذارد. طراحان باغهای دوره

نمونه ای از طراحی فضای سبز و محوطه

نمونه ای از طراحی فضای سبز و محوطه

رنسانس

در زمان رنسانس برای تماشای خانه ها از درون باغ و نیز تماشای باغ از درون اتاق های خانه از ترفندهایی استفاده میکردند تا چشمان انسان را فریب دهند.بردن فضای بیرونی خانه به درون. علاوه بر حیاط خلوت، که با محصور شدن باغها درست میشود، میتوان اتاقهایی ساخت که باغ را با خود به درون خانه آورند؛ مثلا با متصل کردن اتاق به گلخانه یا سالنی مرکزی که سقف آن تمام شیشه ای باشد. وقتی چرخه زندگی گیاهان در درون خانه محصور شود، خانه نیز به محیطی متحرک برای رشد، حرکت و تولید مثل گیاه تبدیل میشود؛ این چرخه گیاهی شباهت بسیار زیادی با چرخه زندگی انسانهای ساکن درون خانه دارد.

 

 

این مطلب را به اشتراک بگذارید:

اینستاگرام نقش شهر ، مفید و متفاوت :

نظرات و تجربیات خود را درباره این مقاله با ما و سایرین به اشتراک بگذارید.

۰ نظر

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.