وقوع ۹۰ درصد حریق‌های ساختمانی در ساختمان‌های کمتر از شش طبقه

اصول کلی و ضوابط طراحی معماری فرودگاه (بخش ۳)

در این مقاله به بررسی اصول کلی و ضوابط طراحی معماری فرودگاه خواهیم پرداخت. در صورتی که بخش اول و دوم این مقاله را مطالعه نکرده اید از طریق لینک زیر وارد شوید. بیشتر بخوانید: اصول کلی و ضوابط طراحی معماری فرودگاه (بخش ۱) اصول کلی و ضوابط طراحی معماری فرودگاه (بخش 2)...

اصول کلی و ضوابط طراحی معماری فرودگاه (بخش ۲)

در این مقاله به بررسی اصول کلی و ضوابط طراحی معماری فرودگاه خواهیم پرداخت. در صورتی که بخش اول این مقاله را مطالعه نکرده اید از طریق لینک زیر وارد شوید. اصول کلی و ضوابط طراحی معماری فرودگاه (بخش 1) سيستم هاي ناوبري فرودگاهها ILS چيست سابقهً پيدايش روشهاي مختلف جهت...

اصول کلی و ضوابط طراحی معماری فرودگاه (بخش ۱)

در این مقاله به بررسی اصول کلی و ضوابط طراحی معماری فرودگاه خواهیم پرداخت. فرودگاه محلي است که براي نشست و برخاست هواپيماها تعيين شده است. در حاليکه فرودگاه هاي کوچک که معمولا با نام هائي ازقبيل aerodrome, airfield ياlanding strip ناميده ميشوند- ممکن است از باندهاي...

اصول طراحی معماری پذیرایی به روش پلان باز

   آیا به دنبال ایده های اتاق نشیمن با طراحی معماری پلان باز هستید؟ زندگی در خانه ای با طرح پلان باز به آرامی به بخشی از زندگی روزمره ما تبدیل شده است ، از یک دفتر خانه در داخل یک اتاق نشیمن گرفته تا یک آشپزخانه. این فضاها باید به خوبی طراحی شده و بتوانند از...

به گزارش بخش خبری سایت نقش شهر به نقل از خبرگزاری ایسنا،

معاون پیشگیری سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران با بیان اینکه نگهداری در ساختمان‌ها مرده است، گفت: باید حساسیت مردم و مسئولین نسبت به ساختمان‌های کوته مرتبه افزایش پیدا کند.

محمود قدیری در گفت‌وگو با ایسنا، درباره لزوم توجه به ایمنی ساختمان های کوته مرتبه اظهار کرد: بر اساس گزارش‌های به دست آمده حدود ۹۰ درصد حریق های ساختمانی در ساختمان های کمتر از شش طبقه رخ می‌دهد.
وی افزود: متاسفانه این واقعیتی است که یکی از علت های آن فراوانی ساختمان های کوته مرتبه است و گفته می شود که حدود ۱۰۰۰ ساختمان ۱۲ طبقه در تهران واقع شده است و بین ۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰ ساختمان هم ۱۰ طبقه باشد. بنابراین مابقی ساختمان های تهران کوته مرتبه هستند.

وی با تاکید بر اینکه باید حساسیت مردم و مسئولین نسبت به ساختمان های کوته مرتبه نیز افزایش پیدا کند، اظهار کرد: ساختمان های کوته مرتبه حین ساخت نظارت مناسبی بر آن ها انجام نمی شود و هنوز هم ساختمان های کوته مرتبه نا ایمن ساخته می شود. زمانی که نظارت مناسبی بر ساخت ساختمان ها انجام شود، آن ها ایمن خواهند بود.
معاون پیشگیری سازمان آتش نشانی تهران ادامه داد: متاسفانه ساختمان های کوته مرتبه را به بساز و بفروش ها سپرده ایم و آن ها گاهی بدون توجه به ایمنی این ساختمان ها را می سازند؛ البته سازنده هایی که به ایمنی این سازه نیز توجه کنند بسیارند؛ اما برخی واقعا توجهی به این مهم ندارند.
قدیری گفت: به عنوان مثال زمانی که می‌خواهند فوندانسیون را روی زمین انجام دهند وزن ساختمان روی دیوار و ستون می‌افتد و آن‌ها نیز فشار را به زمین وارد می کنند. این فوندانسیون باید به زمین سفت برسد، طوری که زمین دیگر متراکم نشود. برای اندازه گیری تراکم خاک، چاه های گمانه میزنند. ایمنی چاه های گمانه باید از طریق آزمایش مکانیکی خاک بررسی شود چرا که اگر استقامتش کم باشد ستون ها به آن فشار می آورد و همین امر موجب می شود که عدم تقارن ایجاد شود.

وی افزود: این در حالی است که برخی از آزمایشگاه‌ها برگه‌های آماده برای بررسی چاه‌های گمانه دارند. در صورتی که باید چاه‌های گمانه، زده شود و پس از آن بررسی شود که آیا خاک استقامت کافی دارد یا خیر.

قدیری اظهار کرد: متأسفانه ما از برخی ساختمان‌های کوته مرتبه نوساز دیدن کردیم که دودکش این‌ها به جایی وصل نبود و فقط حفره‌ای در دیوار وجود داشت، یعنی اگر بخاری روشن می شد به جایی راه نداشت.

وی افزود: سیم کشی‌های برق برخی از این ساختمان‌ها نیز کاملا نا ایمن بود، این در حالی است که ۳۵ درصد حریق‌ها ناشی از الکتریسیته است. این الکتریسیته چیزی جز سیم کشی‌های نامناسب، قطعات نامناسب یا فیوزها نیست، البته بهره بردار هم ممکن است با استفاده نامناسب موجب وقوع حادثه شود.

قدیری با بیان اینکه در ساختمان‌های کم ارتفاع نگهداری مرده است، گفت: افرادی که در ساختمان‌ها زندگی می‌کنند نیز باید به حفظ و نگهداری آن توجه بیشتری داشته باشند.

انتهای پیام

لینک منبع

اینستاگرام نقش شهر ، مفید و متفاوت :

نظرات و تجربیات خود را درباره این مقاله با ما و سایرین به اشتراک بگذارید.

۰ نظر

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.